sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Tammelan kirkko



Tammelan kirkko sijaitsee Tammelan keskustassa. Sen vanhin puoli on rakennettu 1500-luvun alussa, myöhäiskeskiajan aikaan. Kun Tammelan ja sen lähiympäristön väkiluku alkoi kasvaa, laajennettiin  kirkkoa vuosina 1781-1785. Materiaalina on käytetty keskiajalta tuttua harmaakiveä. Kirkko on hyvin säilynyt. Lisäksi se on arvokas historiallinen kohde ja yksi valtakunnallisesti merkittävistä kulttuuriympäristöistä Suomessa. Tarinan mukaan kirkon paikka määriteltiin sen mukaan, mihin kivikuormaa vetänyt härkäpari pysähtyi.



Kirkon käytävä on 54 metriä pitkä ja se on Suomen toiseksi pisin käytävä heti Turun tuomiokirkon jälkeen. Kirkkoon tehdyn laajennuksen jälkeen sieltä löytyy n. 1100 istumapaikkaa. Kirkon itäosa joka on alttarista saarnatuoliin, on peräisin myöhäiskeskiajalta. 1700-luvulla valmistui kirkon länsipäähän 33 metriä korkea kellotapuli. Kirkon lattian alla ja pihassa on hautoja, mutta nykyään kuolleet haudataan vuonna 1812 käyttöön otetulle Tammelan hautausmaalle joka sijaitsee toisella puolella tietä.


Alttaritaulun on maalannut R.W Ekman 1860-luvulla. Se kuvaa Kristuksen kirkastumista. Vanhana alttaritauluna toimi maalaus Pyhästä ehtoollisesta, joka sijaitsee nykyään kirkon pohjoisseinällä. Yksityiskohtaisen saarnatuolin on lahjoittanut Saaren kartanon herra, yliamiraali  Lorenz Creutz 1670-luvulla. Kirkon suojelupyhimys on Pyhä Mikael. Häntä kuvaava veistos sijaitsee saarnatuolin vieressä. Lisäksi kirkosta löytyy muutama puuveistos. Vanhimmat ovat 1500-luvulta. Urut asennettiin 1850. Muita historiallisia esineitä ovat mm. jalkapuu, puinen kastemalja ja kaappikello.



Nykyinen kirkko on maalattu ja restauroitu 1970-luvulla, mutta siltikin vanhanaikaisuus huokuu rakennuksesta. Kirkon välittömässä läheisyydessä sijaitsevat myös seurakuntatalo, pappila, hautausmaa ja Tammelan kunnantalo.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti