torstai 16. tammikuuta 2014

Jokioisten tapulimakasiini





Jokioisten tapulimakasiini





Tapulimakasiini sijaitsee Jokioisilla kartanon rakennuksien yhteydessä. Tapulimakasiini on peräisin 1700 luvulta. Uskotaan, että von Willebrand juoni silloisen rakennuksen venäläisiltä, jotka pitivät sitä viljavarastonaan. Sotilaat juotettiin humalaan ja purettiin rakennus hevoskärryihin. Lopuksi poltettiin oksia ja olkia ja venäläiset selvittyään luulivat varaston palaneen.
Makasiini on 3-kerroksinen hirsirakennus. Se on aumakattoinen punamullan sävyttämä rakennus. Hirret ovat pitkiä ja järeitä ja vaakatasossa olevia hirsiä tukee pitkät pystysuuntaiset hirret. Rakennuksella on kivistä tehty perusta. Rakennuksessa on monia ikkunoita jotka säväyttävät sitä. Tapulimakasiinissa on barokkityylinen torni, johon vuonna 1811 kartanon seppä teki pelkällä tuntiviisarilla varustetun kellon. Lyöntikellona tapulimakasiinissa on 1687 valettu kirkonkello. Barokkityyli on koristeellista ja mahtipontista, joka näkyy mm. kellon ja tornin koristeissa ja sen vaikuttavasta koosta.
 
(kuvasta näkee hirsien järeyden ja kivisen perustan)
 
(Tapulimakasiinin oven vieressä oleva kunniakilpi ”Esi-isäin kauniin rakennus tavan tallettamisesta tunnustuksena Talonpoikaiskulttuurisäätiö. Kunnia kilpi tähän naulattu”)
 
(barokkityylinen kellotorni)

(Ovi ja sen yksityiskohtia )





1 kommentti: