torstai 2. tammikuuta 2014

Forssan Klubi

Forssan klubi sijaitsee Forssassa Wahrenin puistossa aivan Loimijoen tuntumassa sijaitsevalla Kehräämöalueella. Klubi rakennettiin vuonna 1855-56 Conrad Hernmarcin asuinrakennukseksi ja sen suunnitelijana toimi arkkitehti Georg Theodor Chiewitz. 1870-luvun lopulla rakennusta laajennettiin Theodor Deckerin suunnitelmien mukaisesti, jonka jälkeen rakennus toimi lähinnä tehtaanpatruunoiden asuntona. Rakennusta laajennettiin vielä uudelleen 1890-luvulla, jolloin se saavutti nykyisen kokonsa. 
             Alunperin melkein valkoiseksi maalattu rakennus on nykyään ruskeahko, mutta vanhat koristukset ovat pysyneet melko entisellään. Rakennuksen ulkokuorta koristaa erilaiset koristeelliset yksityiskohdat, kuten kaarevat ikkunalaudan kannakkeet, erkkerin puiset pylväät sekä pääsisäänkäynnin lasiovien uusgoottinen kuvio.
             Klubi on myöhemmin toiminut ravintolana ja majapaikkana, mutta on nykään yksityisomistuksessa. Tiloissa toimii silti tilitoimisto ja se on varattavissa myös juhlanpitopaikaksi. 1920-luvulla Klubin viereen rakennettu sivurakennus toimii nykyään saunana.





sivurakennuksen (saunan) julkisivu

-Paula Määttä


1 kommentti: