maanantai 5. tammikuuta 2015

Opiskelemisessa käytetään yhä enemmän teknologiaa

Rihvelitaulu Forssan museossa

Lähtökohtana yksinkertaisuus

Monissa kouluissa käytettiin jo 1900-luvun alkupuolella rihvelitauluja. Taulut oli valmistettu puusta ja mustasta savikivestä. Rihvelitauluun oli myös kiinnitetty nauha, jolla taulun saattoi ripustaa seinään. Taulut muistuttivat nykyajan liitutauluja, mutta olivat huomattavasti pienempiä. Jokaisella oppilaalla oli oma rihvelitaulunsa ja kivikynä, jolla piirtää siihen kuin liidulla. Tauluja voitiin käyttää esimerkiksi kirjainten opiskeluun ja matematiikkaan.

Forssan ensimmäinen koulu, Tehtaankoulu, aloitti toimintansa 11. maaliskuuta vuonna 1867. Jopa Tehtaankoulussa oli käytössä muutamia rihvelitauluja ja pienemille lapsille hiekalla täytettyjä laatikoita, joihin kirjoittaa.


Yli sadan vuoden kehityksen tulos

Viime vuosina opiskelukeinot ovat muuttuneet paljon. Valitsin rihvelitaulun moderniksi vastineeksi taulutietokoneen eli tabletin. Se on monella tapaa kuin rihvelitaulu, sillä se on suurinpiirtein saman kokoinen ja sitä voi myös  käyttää kirjoittamiseen ja piirtämiseen. Lukiossa opettajat antavat mahdollisuuden tabletin käyttöön tunnilla, ja siihen voikin tallentaa kätevästi omia muistiinpanoja. 


Vanhasta uuteen - Rihvelitaulu ja tabletti


Lia Vahtera 14B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti