maanantai 26. tammikuuta 2015

Kassa


Valokuva mallina toimineesta kassasta
Vasemmalla kuvassa oleva kassa toimi luultavasti Forssassa sijainneessa Isossa Puodissa noin 1800 -luvun loppupuolella Iso Puoti oli 1855 perustettu ruokakauppa, josta sai myös Forssan tehtaan tuotteita.Varmuutta siitä, että juuri kyseinen kassa on ollut Isossa Puodissa,  ei löydy internetistä eikä Forssan museosta, jossa kassa tällä hetkellä sijaitsee. Kassan vieressä oli kuitenkin infolappu, jossa kerrottiin Isosta Puodista. 

Kassakone on muuttunutvaltavasti parin sadan vuoden aikana. 1800-luvulla maksuväline oli aina käteinen raha, jollei kyseessä ollut vaihtokauppa. Nykyään pärjää pelkällä pankkikortilla, eikä siten käteistä rahaa tarvita. Niinpä maksutavatkin ovat muuttuneet: Sähköttömästä kassakoneesta tietokonetta muistuttavaan laitteeseen ja maksupäätteeseen. Lisäksi kassan ulkomuodosta on vähitellen karsiutunut kaikki ylimääräinen koristus pois. Vielä 1800-luvulla kassakoneissa oli koristekuvioita ja ne olivat huolella valmistettuja. Nykyään suositaan helppoutta ja yksinkertaisuutta, mikä näkyy myös esineissä, kuten kassassa. 

Ensimmäisessä piirroksessa olen pyrkinyt tuomaan esiin kassan koristeellisuutta. Alkuperäinen kassa on hyvin yksityiskohtainen kaikkine nappuloineen ja koristeineen. Jälkimmäiseen piirokseen sen sijaan olen yrittänyt laittaa mahdollisimman vähän laitteita, sillä todellisuushan on se, että pelkällä maksupäätteelläkin pärjää nykymaailmassa. Kaikissa kaupoissa on kuitenkin näyttö ynnä muut tarpeelliset laitteet. 
Piirros nykyaikaisesta kassakoneesta
Piiros vanhanaikaisesta kassakoneesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti