torstai 23. lokakuuta 2014

Puhelinsoitoista laajaan yhteydenpitoon ja infoähkyyn


Puhelinta on kautta aikain käytetty kaukana sijaitsevien henkilöiden väliseen yhteydenpitoon mm. työasioissa. Kuvassa L.M.Ericsson & CO:n pöytäpuhelinmalli 1890-luvulta. Suomessa mallia kutsuttiin "luurangoksi" tai "Eiffeliksi". Malli on koristeellinen mutta siitä huolimatta jykevä. Mielestäni kuva oli myös hienompi ilman paksua puhelinlankaa, joten jätin sen pois.


"luurankopuhelin"
WP_20141021_15_15_48_Pro







Viime vuosikymmenten saatossa puhelin on kuitenkin muuttunut radikaalisti. Matkapuhelimet ovat kehittyneet puhelimista koko ajan edistyen aina vain älykkäimmiksi. Lankapuhelin on taistelussa jo hävinnyt ja sen merkitys heikkenee koko ajan. Nykyaikana älypuhelimemme mahdollistavat sen, että kaikki tieto on aina saatavillamme. Kääntöpuolena on se, että joku jossakin sosiaalisessa mediassa tai viestipalvelussa kaipaa meitä kuin tosiaan olisimme aina saatavilla. Nykypuhelimet tuputtavat infoa kaikesta - sähköposteista uutisotsikoihin - neniemme eteen koko ajan. Älypuhelimen käyttäjä ei pääse maailmanmenoa karkuun. Tätä "infoähkyä" olen yrittänyt kuvata puhelimeni näytössä.

Kuvassa siis on oma versioni Nokiastani. (tai oikeastaan Microsoft Mobile- puhelimestani, koska historiallista Nokian puhelinliiketoimintaa ei enää ole.)

Nykyajan Lumia-älypuhelin
Tarkemmin malli on Nokia Lumia 625, joka on kesästä asti toiminut puhelimenani. Hyvä halpamalli, jolla kuitenkin tekee niin paljon enemmän kuin vanhalla, arvokkaalla puhelimella.











- Mikael Timonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti