perjantai 21. maaliskuuta 2014

Uutta ja vanhaa

"Forssan koivukongilla
ne taatikermut lohjaa
rinuliinit hännässä
vaikk' kenkäsä ei o pohjaa!"

Krinoliini, tutummin vannehame, oli naisten alusvaate ja suuri muotivillitys erityisesti vuosina 1830-1870. Vannehameen koko vaihteli muodin mukaan, mutta suurimmillaan se oli 1860-luvun alussa. Yllä olevassa runossa kerrotaan Forssan pumpulienkeleistä ja heidän vannehameistaan. Tytöt menivät krinoliinit päällä joka paikkaan, jopa töihin! Runon pätkässä tulee myös ilmi, että vaikka pumpulienkelit näyttivätkin hienostuneilta ja muodin mukaisilta, he olivat niin köyhiä, että kengistäkin puuttui pohjat! Vaikka krinoliini suuri muoti-ilmiö olikin, se oli hyvin epäkäytännöllinen ja vaikea pukea päälle. Ehkäpä juuri siksi niiden suosio väheni ajan myötä.


Erilaisia muotoilevia, tukevia, litistäviä ja ties minkälaisia muita alusvaatteita voidaan pitää tämän ajan "krinoliineina". Muoti ja kauneusihanteet ovat kyllä muuttuneet! Ennen ihailtiin kaikkea suurta ja mahtipontista, ja nykyään mitä ohuempi, sen parempi. 1800-luvulla oli hyvä, jos naiselta löytyi kurveja, mutta 2000-luvulla taas tällainen ei sovi alkuunkaan. Jos et näytä alusvaatemallilta, et kelpaa! Ja jos niitä ylimääräisiä makkaroita löytyy, niin ne survotaan juuri näihin alusvaatteisiin piiloon. 1800-luvun naiset olivat kyllä onnekkaita!



Tähän kuvaan olen piirtänyt myös modernimman version alushameesta, joka yleensä koostuu tyllistä ja muovivanteista. Wanhojen tanssit olivat juuri olleet kun tätä kuvaa piirtelin, joten ajattelin, että se olisi hyvä lisä. Ja pakkohan se oma mekko oli myös änkeä kuvaan!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti