keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Kahvipannusta keittimeen


1800-luvun kuparinen kahvipannu Forssan museosta. Kahvipannua käytetään nimensä mukaisesti kahvin valmistamiseen useimmiten liedellä. Siinä on tasainen pohja levyllä kuumentamista ja nokka kahvin kaatamista varten. Kahvipannun päällä on reikä, josta pannuun kaadetaan keitin- tai pesuvedet. Reiän peittää kansi. Kahvipannu valmistetaan metalleista, jotka kestävät hyvin kiehuvaa vettä sekä johtavat hyvin lämpöä. Perinteisesti ne valmistettiin kuparista. Kahvipannun sisäpinta päällystettiin tinalla, sillä kupari on myrkyllistä. Tina kerros kuluu, joten taloissa kiersi säännöllisesti tinureita.

Kahvinkeittimellä kahvia valmistetaan uuttamalla eli johtamalla kuuma vesi jauhettujen kahvinpapujen läpi. Keittimissä käytetään paperista tehtyä suodatinta. Siihen laitetaan kahvijauhe, jonka päälle johdetaan kuuma vesi. Kahvi pysyy lämpimänä lämpölevyn avulla. Tyypillinen kahvinkeitin koostuu neljästä komponentista: keittovesisäiliöstä, suodattimesta kaksitoimisesta lämpölevystä ja sen päälle asetettavasta tarjoilukannusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti