sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Revolverit ennen ja nykyään

Vuonna 1905 aatteeltaan erilaiset forssalaiset liittyivät suurlakkoon, jolla vastustettiin tsaarin sortovaltaa. Vuoden 1980 alussa eri kansalaisryhmien kiristyneet suhteet puhkesivat sisällissodaksi, Punakaarti otti Forssan seudun hallintaansa ilman taisteluja. Monet tyykikylän punaisista olivat vakaumuksellisia sosialisteja, mutta punakaartiin liityttiin myös ruoan takia. Pula palkkatyöstä ja rahasta, jolla ostaa ruokaa, oli valtava.

Punaisten valtakausi Lounais-Hämeessä kesti muutaman kuukauden, kun valoisten joukot lähenivät Lounais-Hämettä huhtikuussa 1918, punaiset alkoivat paeta kohti Hämeenlinnaa, lopullisena päämääränään itäraja.


------------------------------------------------------------------------------------------------



Revolveri on tehty luultavasti 1800-luvun loppupuolella Belgiassa. Maassa toimi paljon pieniä asepajoja ja tehtaita. Revolverista puuttuu sulkuportin kansiläppä, mutta se on silti toimintakunnossa. Revolveri on lahjoitettu Forssan museolle 1950-luvulla.


        ------------------------------------------------------------------------------------------------



Nykyään revolverit ovat helppokäyttöisempiä, mutta lippaan koko ja ulkomuoto ovat pysyneet lähes samoina. Nykyisten aseiden teho, kantavuus ja tarkkuus ovat vanhoja parempia ja myös luodit ovat parempia, revolverien paino ja pituus/piipun pituus ovat pysyneet myös samoissa mitoissa kuin aiemminkin. Materiaalina nykyisän käytetään terästä ja pesän koko vaihtelee viiden ja kahdeksan välillä.

Kuvassa Smith & Wessonin Model 629, joka on tarkoitettu metsästämiseen ja sitä valmistetaan Yhdysvalloissa. Kyseinen revolveri on suosittu käsiase metsästäjillä, kilpa-ampujilla ja revolveri harrastajilla.

Tehnyt: Lauri K.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti