maanantai 26. toukokuuta 2014

Puhelimen polku

 Pöytäpuhelin on L.M. Ericsson & Co:n malli 1890-luvulta. Mallia kutsuttiin "luurangoksi" tai "Eiffeliksi". Puhelimen omisti helsinkiläinen puna-aktivisti Johan Kock. Venäjän armeijan upseerina toiminut Kock oli mukana Viaporin kapinassa vuonna 1906. Kun Kock pakeni kapinan kukistuttua Yhdysvaltoihin, puhelin meni myyntiin hänen muun irtaimistonsa kanssa. Puhelin päätyi forssalaiselle opettaja Ilmi Valkamalle, joka lahjoitti sen myöhemmin museokokoelmaan. 

Suomen ensimmäinen puhelinlinja otettiin käyttöön Helsingissä vuonna 1877. Forssa-yhtiö veti puhelinlinjan tehtaalta Matkun asemalle vuonna 1878. Puhelin oli keksitty vain kaksi vuotta aikaisemmin. 
iPhone 5s on Applen 10. syyskuuta 2013 esitelty puhelinmalli. Se on kyseisen yhtiön seitsemäs puhelin iPhone-tuoteryhmässä. Se on edeltäjäänsä iPhone 5:ttä nopeampi ja kehittyneempi malli, jossa uutena eritystoimintona on sorminjälkitunnistin, jolla voi korvata puhelimen salasanan. 

Entisaikojen pyötämalliset puhelimet ovat vuosien saatossa muuttuneet mukanakannettaviin pienempiin versioihin. Nykyään kuluttajat suosivat lähes poikkeuksetta langattomia matkapuhelimia, ja näin ollen vanhat lankapuhelimet ovat jääneet taka-alalle. Puhelinteknologian kehitys on vielä tänäkin päivänä huimaa, ja uusia malleja ilmestyy markkinoille tiuhaan tahtiin.

Tehnyt Susanna T. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti