keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Jokioisten kirjasto


Alunperin Jokioisten kirjastona tunnettu rakennus toimi kouluna valmistumisvuodestaan 1889 vuoteen 1951. (Ylhäällä vanha kirjasto copyright Jokioisten kunta) Rakennuksen suunnittelijan nimeä tai vuosilukua ei papereissa mainita, mutta voidaan olettaa, että rakennus on tehty silloisten koulutalomallien pohjalta. Tämän jälkeen rakennuksessa toimi kunnanvirasto, kunnes vuonna 1986 kunnanvirasto muutti toiseen rakennukseen ja rakennusta alettiin remontoida kirjastoksi.
  Jokioisten kirjasto aloitti toimintansa nykyisessä tilassaan 1953, nykyisestä poiketen kirjasto toimi tuolloin vain silloisen kunnanviraston yläkerrassa. Ensimmäinen kirjastonhoitajan pestiä Jokioisten kirjastossa sivutoimenaan hoitanut henkilö oli Hannes Nisula, joka toimi kirjastonhoitajana 1963-75. Vuonna 1975 saatiin kirjastoon ensimmäisen kerran päätoiminen kunnankirjaston hoitaja.
   Vuonna 2012 kirjasto remontoitiin ja laajennettiin, kuitenkin laajennuksissa pyrittiin säilyttämään kirjaston tunnelma ja värimaailma. Yläpuolella olevassa kuvassa on kirjasto ennen vuoden 2012 remonttia. Kirjastoon lisättiin lasten nurkkaus, lukusali ja paremmat lukutilat. Jokioisten kunnankirjaston kanssa samaan yksikköön kuuluu myös Vaulammin lainausasema. Jokioisten kunnankirjaston pääpaikka on kuitenkin Jokioisten kirjastorakennus osoitteessa keskuskatu 27.
  Jokioisten kirjasto tarjoaa monia tavallisia kirjastopalveluja, kuten mahdollisuuden lainata ja lukea kirjoja ilmaiseksi, lisäksi kirjastosta voi myös lainata sähköisiä kirjoja, karttoja, dvd- levyjä ja muuta vastaavaa. Kirjaston henkilökunta on asiakkaiden käytettävissä koko aukioloajan eli maanantaista perjantaihin kello 11-19, sekä aattoina kello 11-16. Kirjastosta löytyy myös kotiseutukokoelma, joka sisältää tietoa tietoa Jokioisten historiasta.
  Kirjasto nauttii tällä hetkellä suurta suosiota, varsinkin nuorten keskuudessa. Kirjaston tietokonenurkkaus on ahkerassa käytössä ja aina kirjastossa käydessään siellä näkee useita lapsia, milloin lukemassa ja juttelemassa, milloin pelaamassa tietokoneella. Kirjaston avarretut tilat helpottavat myös pyörätuolilla kulkemista kirjaston eri osissa. Kirjastoon on myös sijoiteltu tuoleja erilaisiin nurkkauksiin, joten jokaiselle pitäisi löytyä kirjstosta mukava ja rauhallinen paikka lukea. Vanhempia oppilaita auttaa huomattavasti, kun oma kirjasto on lähellä ja sieltä saa kattavasti tietoa lähes aiheesta kuin aiheesta. Pikkulapsille kirjastokortti on usein se ensimmäinen ‘’oikea’’ kortti, jolla onkin sitten paljon arvoa ja käyttöä vielä tulevaisuudessakin.
   Kokonaisuutena Jokioisten kirjasto on toimiva ja avara rakennus, joka on onnistunut säilyttämään muokkaustenkin jälkeen kotoisan tunnelmansa.
 
Kuvia uudistetusta kirjastosta
 
 
 
 
 
 
Kirjaston palautuslukulle on etupuolelta opastus.
 
 
 

 
Kirjastoa sisältä
 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti