lauantai 13. joulukuuta 2014

Nuket lasten mieluisimpina leluina kautta aikojen



Ensimmäiset nuket ovat peräisin jo 1700-luvulta. Tuolloin materiaaleina käytettiin lähes kaikkea, mitä vain osattiin käsitellä, esimerkiksi puuta, kangasta tai savea. Nuket olivat yleensä aikuisten näköisiä ja ne puettiin tarkasti sen aikaisen muodin mukaan. Lapsinuket yleistyivät vasta 1800-luvun lopulla, jolloin lapsuutta alettiin pitää erityisen arvokkaana elämänvaiheena.

Nukkeja valmistettiin kotona, tehtaissa ja pienissä työpajoissa. Tämä nukke on nimeltään Mirjam Lemmikki ja se on yksitoistavuotiaan Eeva Virtasen tekemä. Nukke on peräisin 1900-luvun alkupuolelta.



Nykyajan lasten suosikkinukke on vuonna 1959 Yhdysvalloissa esitelty Barbie-nukke. Se on sirorakenteinen, nuorta aikuista muistuttava nukke. Barbie on vielä tänä päivänäkin supersuosittu, mutta tie suureen suosioon on Barbiella ollut kivinen. Se on saanut osakseen paljon kritiikkiä esimerkiksi liiasta laihuudesta ja povekkuudesta. Ajan saatossa nukesta on kuitenkin muodostunut niin tunnettu ja klassinen, että vanhimmat Barbie-nuket ovatkin keräilyharvinaisuuksia ja uudemmat lasten leikkien kestosuosikkeja.


Assi Kurikka 14A





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti