tiistai 18. marraskuuta 2014

Televisio ennen ja nyt

Ennenvanhaan televisiot olivat täysin manuaalisia ja värittömiä, niissä oli vain kaksi eri kanavaa ja lähetys loppui kello 12:00. 
Sana televisio tulee Kreikan kielestä : tele "kaukana" ja Latinasta : visio "näkeminen. Televisio on liikkuvan kuvan ja siihen kuuluvan äänen sähköistä lähettämistä ja vastaanottamista. 
Nimitettiin näköradioksi 1950 - luvulla.
Paul Nipkow keksi kuvan hajottimen 1884 luvulla, jossa pyörivä ja rei`itetty levy toimi alkeellisena skannerina. Yhden kieroksen aikana saatiin luettua yksi viiva pistejonosta muodostuvasta säteestä, joka salli kuvan liikkumisen, mutta raksutti aina levyn vaihdossa mustia välikatkoja. 
Ensimmäinen julkinen televisiolähetys Suomessa tapahtui 1955. 
Kuvaputkitelevisiot tulivat käyttöön 1938, ja niiden kehittyessä värit ilmestyivät heti 70-luvun jälkeen, samaan aikaan myös kanavia tuli rutkasti lisää ja niitä lähetettiin yötä myöten. Vähän myöhemmin tuli myös kaukosäädin. 
Nykyään putkitelevisiot on vaihtunut digitaalisiin taulutelevisioihin, uudet teräväpiirtokuvat ovat HD/LED/plasma näyttöjen kanssa uskomattoman aitoja. Kun lisätään 3D kääntö lasit ja heijastusmonitorit seinälle jotta kuvaruutu moninkertaistuu, ollaan jo lähellä virtuaalitodellisutta.   





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti