Säästöpankin kaappikello |
lauantai 28. maaliskuuta 2015
Vanhaa ja uutta aikaa
torstai 26. maaliskuuta 2015
Musiikin kuuntelu ennen ja nyt
Kuvassa olevaa gramofonia käytettiin 1900- luvun alkupuolella ja se kuului kauppaliikettä pitäneelle Svante Yrjölälle. Levylautasta, jolla pyöri savikiekko, pyöritti kammella viritettävä jousi. Gramofonissa ei ollut sähköistä äänenvahvistusta, vaan "äänirasia" vahvisti äänen. Kokonsa vuoksi gramofonia ei voinut kantaa mukana, joten musiikin kuuntelu oli rajoittunut vain kodin alueelle sekä mahdollisesti teattereihin. Monenlaista musiikkia ei tietenkään voinut soittaa samaan aikaan vain yhdellä laitteella, joten perheessä muiden piti tyytyä yhden henkilön musiikkimakuun.
Nykyisin musiikkia kuunnellaan esimerkiksi YouTubesta tai erilaisilla sovelluksilla tietokoneiden ja puhelimien avulla, minkä takia musiikkia voi kuunnella lähes milloin tahansa ja missä tahansa. Suurimmalla osalla on aina lähettyvillä jokin laite, jolla musiikin kuuntelu mahdollistuu. Lisäksi jokainen pystyy kuuntelemaan juuri sellaista musiikkia kuin haluaa.
Hanna Helin 14b
Paulig Kahvi
Pauligin historia alkaa vuodesta 1876, jolloin saksalainen Gustav Paulig perusti oman yrityksen Helsinkiin. Paulig toi Lyypekistä muun muassa suolaa, kahvia, mausteita, jauhoja, portviiniä ja konjakkia, myös sen aikaista siirtomaatavaraa.
Pauligin suunnitteli itse kahvipakkausten P- merkki- logon. Vuonna 1929 Paulig toi markkinoille ensimmäiset kahvimerkkituotteensa: Juhlasekoituksen ja Presidentin sekoituksen.Vuonna 1926 Paulig esitteli kahvipurkeissa piirretyn kansallispukuisen Paula- tytön, yrityskuvan mainoshahmon. Piirroshahmosta tuli elävä Paula-tyttö 1950. Jo 1904 eräissä Pauligin kahvipakkauksissa oli käytetty piirrettyä jugendtyylistä naishahmoa.
Paula-tyttö kahvipurkissa vuonna 1950
Paulingin kahvipaketti 1960 Pauling kahvipakkaus nykyään.
lähteet:
Wikipedia
Paula-tyttö kahvipurkissa vuonna 1950
Paulingin kahvipaketti 1960 Pauling kahvipakkaus nykyään.
lähteet:
Wikipedia
keskiviikko 25. maaliskuuta 2015
Ennen musiikkia piti kuunnella kotona. Musiikin soittimena toimi gramofoni. Lapsille gramofonin kuunteleminen oli varmasti yhtä tuskaa, koska heidän piti tyytyä siihen mitä muut halusivat kuunnella.
Nykyään äänen laatu on parantunut huomattavasti ja musiikkia kuunnellaan suurinmaksi osaksi puhlimesta tai tietokoneelta suoratoisto-ohjelmien, kuten spotifyn kautta.
Nykyään äänen laatu on parantunut huomattavasti ja musiikkia kuunnellaan suurinmaksi osaksi puhlimesta tai tietokoneelta suoratoisto-ohjelmien, kuten spotifyn kautta.
Kameroiden kehitys
Rullafilmikamera Rolleiflex on noin 1920-1930 lukujen
vaihteelta. Sitä ruvettiin valmistaa Saksassa vuona 1929 Rollei nimellä.
Rolleiflexin sisälle asetettiin filmirulla, jonka ruutua siirrettiin vivulla.
Kameran yläosassa on kokoontaitettava tähtäin, josta kuvaaja katsoi, että
tuleeko hyvä kuva. Rolleiflexit ovat hyvin pitkäkestoisia ja monipuolisia
toimintoja sisältäviä.
Kuvassa oleva kamera on tällä hetkellä
Forssan museossa, mutta kamera on kuulunut Esko Aaltoselle. Aaltonen opiskeli
Helsingissä ja sieltä valmistuksen jälkeen hän palasi takaisin Forssaan ja
perusti Forssan lehden. Hän myös teki aloitteen Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja
Museoyhdistyksen perustamiseen ja on ollut myös kustannusosakeyhtiö Gummerruksen
johtajana ja Turun yliopiston sosiologian professorina.
Nykyään Rolleiflex kameroita pidetään
hyvin arvokkaina ja keräilyharvinaisuuksina. Rullafilmikameran tilalle on
tulleet erilaiset pokkarikamerat ja järjestelmäkamerat. Niistä tunnetuimpien
joukossa on Nikon, joka on japanilainen elektroniikka-alan valmistaja.
Kuva uuden aikakauden tyylisestä järjestelmäkamerasta.
Eveliina Karikytö 14C
Eveliina Karikytö 14C
sunnuntai 15. maaliskuuta 2015
Puhelin 1890-luvulta
Tämä pöytäpuhelin on 1890-luvulta. Malliltaan se on L.M Ericssonin ja Co:n malli. Sitä myös kutsuttiin mallinsa vuoksi "eiffeliksi" ja "luurangoksi". Tämän puhelimen omisti venäläinen Johan Kock. Kun Kock pakeni kapinaa yhdysvaltoihin puhelin kaupattiin. Pöytäpuhelin päätyi forssalaiselle opettajalle Ilmi Valkamalle, joka lahjoitti sen museokokoelmaan.
Kuvassa oikealla on nykyaikana yleinen puhelin iphone ja vanha pöytäpuhelin vasemmalla. Kuvasta huomaa, kuinka puhelin on muuttunut vuosien varrella radikaalisti. Nykyään puhelimet ovat pieniä ja käteviä ottaa mukaan, toisin kuin tämä vanha pöytäpuhelin, jota ei voi juuri siirrellä.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)