Tämä puinen lusikka on tehty veistämällä. Tämänkaltaisia lusikoita käytettiin Forssan kehräämöllä 1850-1860- luvuilla. Kun ruokatunti koitti, tehdastyötä tekevät lapset juoksivat ruokalaan syömään. Lusikoita ei kuitenkaan riittänyt kaikille, joten viimeisenä tulevat joutuivat syömään vasta toisten lopetettua.
maanantai 15. joulukuuta 2014
sunnuntai 14. joulukuuta 2014
Yövahdin kello
Yövahdin kello
Yövahti kantoi mukanaan vartiokierroksilla nahkakoteloon pakattua kelloa. Kellon sisälle asetettiin joka työvuoron aluksi paperinen tarkistuskiekko. Vartija kuittasi kierroksensa aikana tehtaalla eri puolella olleilla avaimilla kellon, jolloin kellosta näkyi avainten käyttöajat.
Nykyään vartijat kantavat mukanaan tietokonepohjaisia laitteita, joilla luetaan entisten avainten paikalle sijoitettuja viivakoodeja. Kyseessä on siis eräänlainen viivakoodinlukija. Vartiokierroksen aikana tehdyt huomiot kirjataan tietokoneelle, siinä missä niistä entisaikaan pidettiin paperista päiväkirjaa.
Elisa-Maria Heikkinen, 12Y
Lähteet: Forssan museo
http://fi.wikipedia.org/wiki/Y%C3%B6vartija
Puhdasta pyykkiä ennen ja nyt
Ennen pyykkiä pestiin käsin pyykkilaudalla. Lauta oli
aaltomainen levy, joka oli pellistä ja puusta valmistettu. Pyykkiä hangattiin
lautaa vasten puhtaamman lopputuloksen saamiseksi. Vaatteita ei ennen pesty
päivittäin tai viikoittain vaan likapyykkiä kerättiin mahdollisimman paljon
yhdelle pesukerralle. Pyykinpesu oli raskas ja aikaavievä työtehtävä, jonka
naiset hoitivat. Pyykkiä pestessä vaatteita ensin liotettiin ja keitettiin
kiehuvassa vedessä. Vaatteita hangattiin kaltevasti pesuastiaan asetettua
pyykkilautaa vasten ja lopulta ne huuhdeltiin. Talvella vaatteiden huuhtelu
tapahtui avannossa. Pesuaineena käytettiin lipettiä. Suomessa
pyykkilautoja alettiin käyttää pyykin pesussa 1900-luvulla.
Vuonna 1947 valmistettiin ensimmäinen täysin automaattinen
pesukone ja tällainen esiteltiin Suomessa ensimmäisen kerran vuotta myöhemmin.
Nykyään miltei jokaisessa taloudessa on pyykkikone, joka käy ainakin pari
kertaa viikossa. Kone tekee koko työn, jopa huuhtelun, eikä itse tarvitse kuin
laittaa pyykit ja pesuaine koneeseen ja kone päälle. Lisäksi koneessa on
erilaisia pesuohjelmia erilaisille vaatteille. Kuitenkin nykyäänkin jotkin
vaatteet pitää pestä käsin, mutta hyvin harvat.
Miina Peltola 14c
lauantai 13. joulukuuta 2014
Nuket lasten mieluisimpina leluina kautta aikojen
Ensimmäiset nuket ovat peräisin jo 1700-luvulta. Tuolloin materiaaleina käytettiin lähes kaikkea, mitä vain osattiin käsitellä, esimerkiksi puuta, kangasta tai savea. Nuket olivat yleensä aikuisten näköisiä ja ne puettiin tarkasti sen aikaisen muodin mukaan. Lapsinuket yleistyivät vasta 1800-luvun lopulla, jolloin lapsuutta alettiin pitää erityisen arvokkaana elämänvaiheena.
perjantai 12. joulukuuta 2014
Punnitseminen ennen ja nyt
Tarkkuusvaaka on valmistettu Englannissa noin 1800-luvulla ja sitä käytettiin laboratorio oloissa tekstiiliteollisuuden työvälineenä. Se on tarkoitettu kangaslaatujen ominaispainojen tarkkailua varten, jotta tiedettiin, että saman kokoiset kangaspalat olivat saman painoisia. Sitä käytettiin punnuksien avulla.
Vaaka on yleisnimitys erilaisille massan tai painon mittauslaitteille. Kohteen painon tai massan määrittämistä vaa'alla kutsutaan punnitsemiseksi. Nykypäivänä erillaiset pienet massan punnitsemiset sujuvat helppokäyttöisellä keittiövaa'alla, jossa on LED-näyttö, joka antaa tarkan painon punnittavasta kohteesta. Jos punnittava aine on astiassa vaaka voidaan taarata ennen punnitusta, niin että se näyttää nollaa tyhjän astian ollessa päällä, joten mittauksessa näkyy vain punnittavan aineen massa.
torstai 11. joulukuuta 2014
Lusikka ennen ja nyt
Lusikka oli ennen pieni ja puinen. Se oli valmistettu veistämällä. Lusikoita oli tehdastyöläisillä melko vähän käytössä. Tällaisia puisia lusikoita roikkui Forssan kehräämöä vastapäätä olevan kosthollin lusikkahäkissä 1850-1860 luvuilla.
Nykyään lusikka valmistetaan metallista. Se on kooltaan suurempi ja tarkemmin muotoiltu. Lusikka on nykyään siro ja se painaa vähemmän kuin ennen. Lusikoita on saatavilla paljon erilaisia ja niitä
omistetaan useita.
omistetaan useita.
tiistai 18. marraskuuta 2014
Televisio ennen ja nyt
Ennenvanhaan televisiot olivat täysin manuaalisia ja värittömiä, niissä oli vain kaksi eri kanavaa ja lähetys loppui kello 12:00.
Sana televisio tulee Kreikan kielestä : tele "kaukana" ja Latinasta : visio "näkeminen. Televisio on liikkuvan kuvan ja siihen kuuluvan äänen sähköistä lähettämistä ja vastaanottamista.
Nimitettiin näköradioksi 1950 - luvulla.
Paul Nipkow keksi kuvan hajottimen 1884 luvulla, jossa pyörivä ja rei`itetty levy toimi alkeellisena skannerina. Yhden kieroksen aikana saatiin luettua yksi viiva pistejonosta muodostuvasta säteestä, joka salli kuvan liikkumisen, mutta raksutti aina levyn vaihdossa mustia välikatkoja.
Ensimmäinen julkinen televisiolähetys Suomessa tapahtui 1955.
Kuvaputkitelevisiot tulivat käyttöön 1938, ja niiden kehittyessä värit ilmestyivät heti 70-luvun jälkeen, samaan aikaan myös kanavia tuli rutkasti lisää ja niitä lähetettiin yötä myöten. Vähän myöhemmin tuli myös kaukosäädin.
Nykyään putkitelevisiot on vaihtunut digitaalisiin taulutelevisioihin, uudet teräväpiirtokuvat ovat HD/LED/plasma näyttöjen kanssa uskomattoman aitoja. Kun lisätään 3D kääntö lasit ja heijastusmonitorit seinälle jotta kuvaruutu moninkertaistuu, ollaan jo lähellä virtuaalitodellisutta.
sunnuntai 2. marraskuuta 2014
Karmi-/ urahöylästä sähkökäyttöiseen tasohöylään
Karmi-/urahöylä on valmistettu 1800-luvun loppu puolella. Sen on valmistanut P. I. Boving Kööpenhaminassa Tanskassa. Se on kulkenut suvussani sukupolvelta toiselle. P. I. Bovingin tekemällä karmi-/urahöylällä voidaan vieläkin tehdä ovien- ja ikkunakarmien syvennyksiä sekä urituksia. Se on valmistettu tanskalaisesta lehtipuusta. Työn tekeminen karmi-/urahöylällä vaatii ammattitaitoa sekä tarkkaakättä. Työ on melko hidasta, mutta kevyttä, jos terä vain on tarpeeksi terävä.
Nykyään karmi-/urahöylän korvaa sähkökäyttöiset höylät sekä jyrsimet. Kuvassa on Makitan tasohöylä, jolla voi höylätä suoria pintoja tasaiseksi. Sähkön ansiosta työ ei ole raskasta ja se on nopeaa. Se on muovikuorinen, metallirunkoinen sekä sähkömoottorikäyttöinen ja sen valmistusmaa on Japani. Höylän terän pyörimisnopeus on niin suuri, että on otettava huomioon työturvallisuusmääräyksiä. Sähkokäyttöisiä höyliä sekä jyrsimiä on valmistettu 80-luvulta lähtien.
Milla Bär 14D
Musiikin kuuntelemisen kehitys
Ennen musiikkia piti kuunnella kotona. Musiikin soittimena toimi gramofoni. Lapsille gramofonin kuunteleminen oli varmasti yhtä tuskaa, koska heidän piti tyytyä siihen mitä muut halusivat kuunnella.
Tämä gramofoni on kuulunut Sepänhaassa kauppaliikettä pitäneelle Svante Yrjölälle.
Krista Pönni 14C
Tämä gramofoni on kuulunut Sepänhaassa kauppaliikettä pitäneelle Svante Yrjölälle.
Nykyään nuoret saavat kuunnella puhelimella juuri sitä musiikkia, jota haluavat. Puhelimella kuunteleminen on helpottanut monen nuoren elämää. Koulumatkat kuluvat paljon helpommin ja nopeammin kun korvissa olevista napeista voi kuunnella mieleistä musiikkiaan.
Krista Pönni 14C
maanantai 27. lokakuuta 2014
Viksbergin reki on maalattu harmaanvihreän ja vihreänsävyllä ja koristeina on toiminut medaljongit, jotka muistuttavat antiikin taruhahmoja.
Reen ensimmäisen omistaja on perimätiedon mukaan ollut suomalainen Gustav Mauriz Armfelt. Armfelt oli kuuluisa hovimestari, politiikko, soturi ja hänet tunnettiin myös naistenmiehenä. Reki oli oiva tapa kyyditä naisia tai ajaa naisen luo.
Nykyäänkin täytyy naisia aina kyyditä, sillä tunnetustihan naiset ovat huonoja liikenteessä. Tai ainakin sellaista olen kuullut ja kyllähän se yleistä on, että naiskuskilla keskittyminen saattaa herpaantua hieman, kun luulee osaavansa tehdä monta asiaa yhtäaikaa ja hermostuu nii helposti,
Tälläkin autolla olisi hienoa pyöriä kylillä tuhlaamassa bensaa ihan vain huvinvuoksi ja tehdä donitseja ja muuten vaan saada huomiota ja ärsyttää ihmisiä. Kokeilla kuinka nopeasti kiiihtyy ja kokeilla tutkaan kuinka paljon menee. Laittaa bassot kiinni ja katsoa kuinka pitkälle ääni kantaa. Ja sitten ihan oikeasti liikkua laiskuuttaan ne puolen kilometrin matkat. Ja kaikkea muuta kivaa.
Vuodet valokuvaamisen parissa
Saksalaisen Rollei-yrityksen valmistamia huippuluokan kameroita kutsuttiin Rolleiflexeiksi. Kamerat olivat pitkäikäisiä, monipuolisia toimintoja sisältäviä ja hyvin suosittuja. Nykyään Rolleiflexin kameroista voi saada jopa 4500 dollaria, eli noin 3600 euroa. Kuvissa oleva Rolleiflex kamera kuului Esko Aaltoselle, joka kokosi Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen
Nykyään suosittuja kameramerkkejä ovat muunmuassa Canon, jota oheinen kamera edustaa. Canon on japanilainen yhtiö ja se perustettiin vuonna 1933 jolloin nimi oli Kwanon.
Kuva Forssan museon Rolleiflex kamerasta |
Kaneli
Vanhaan aikaan kaneli purkit tehttin pahvista, jolloin kaneli oli purkin sisällä muovipussissa. Kaneli on yksi maailman vanhimista mausteista ja sitä käytettiin jo kauan sitten ruuan laittoon. Etenkin sitä käytettiin jouluruuassa. Tämä purkki on 1800-luvulta.
Nykyään kanelia säilyetään laisissa purkeissa, jotka ovat paljon kätevämpiä kuin entisajan purkit.
Nykyään kanelia säilyetään laisissa purkeissa, jotka ovat paljon kätevämpiä kuin entisajan purkit.
HEVOSVOIMAA
Länget ovat hevosilla käytettyjen
työvaljaiden keiskeinen osa. Länget laitetaan hevosen kaulan tyveen
ja sen rintaa ja lapoja vasten. Länget välittävät hevosen vedon
voiman aisoihin ja kuormaan. Länkivaljastus sopii erityisesti
raskaiden kuormien vetoon. Länget ovat erittäin merkittävä
keksintö, sillä ennen traktoreita hevoset olivat tärkeitä työnteossa. Hevonen voi länkivaljailla vetää noin 1500 kg, mutta
talvella luokkivaljastetut suomenhevoset ovat saattaneet vetää yli
6000 kg tukkikuormia lumisilla metsätyömailla. Länget veistettiin
koivupuusta ja usein maalattiin.
Vetokoukku on esimerkiksi ajoneuvon
mekaaninen kytkinlaite, joka on usein kiinnitetty vetävän ajoneuvon
runkoon. Vetokoukku siirtää auton vedon esimerkiksi perässä vedettäviin kärryihin.
Länget ja vetokoukku toimivat samalla periaattella: molemmat välittävät vedon perässä vedettävään kuormaan.
Kuva on otettu Forssan museosta. Museon
längistä on värit kulunut lähes kokonaan pois. Museonhoitaja
Kytölä huusi länget urjalalaisesta huutokaupasta 1940-luvulla.
sunnuntai 26. lokakuuta 2014
Naisen arkivaate 1965 ja 2014
Ensimmäisessä kuvassa on kotimainen Finlaysonin tehtaan puuvillakangas vuodelta 1965. Tuohon aikaan muodissa naisilla olivat mekot, erityisesti voimakaskuvioiset paitapuseromekot ja säkkimekot. Kangas oli yleensä joustamatonta puuvillaa, ja ompeluun vaadittiin kaavat. Vaatteet olivat tyköistuvia ja pesun jälkeen silitystä vaativia, sillä ne ryppyyntyivät helposti. Puuvillaan printatut kuviot olivat selvin ääriviivoin piirrettyjä ja voimakkain selvin värein väritettyjä. Kampauksena nähtiin useimmiten muhkea nutturaa muistuttava kampaus tai volyymillinen voimakkaasti tupeerattu polkkatukka. Kenkinä käytettiin kapeakärkisiä avokkaita matalalla korolla.
Puuvillakangas vuodelta 1965. |
Asu vuodelta 1965. |
Asu vuodelta 2014. |
Veera Laaksonen 14d
Puhelimen kehitys 120 vuodessa
Ensimmäinen puhelin keksittiin vuonna 1876. Sen keksi Antonio Meucci. Tämä puhelin on 1890-luvulta oleva L.M. Ericsson & Co:n mallia oleva pöytäpuhelin. Kyseistä mallia kutsuttiin nimillä ''luuranko'' ja ''Eiffeli''. Puhelimen historian alussa Suomessa käytettiin suurimmaksi osaksi Bellin, Ericssonin, Siemensin ja Wadenin puhelimia. Vuonna 1882 puhelimia oli käytössä vain noin 500 kappaletta.
Alunperin puhelimella pystyi vain soittamaan. Nykyään lähes kaikki puhelimet ovat ''älypuhelimia'', joihin voi ladata mm. erilaisia sovelluksia ja pelejä, sekä tietysti soittamaan ja lähettämään viestejä. Nykyisin lähes jokaisella suomalaisella on oma puhelin ja erilaisia merkkejä ja malleja onkin monia mistä valita.
Vuonna 2013 julkaistu ascend p6 mallinen Huawei-merkkinen älypuhelin. Puhelin on vain noin 6mm paksu.
Jenna Stenberg 14C
kahvia nyt ja silloin
1700- luvun loppuun saakka kahvia pidettiin turmelevana aineena ja sen juominen oli kielletty. Sittemmin kahvia alettiin juoda, mutta vain herrasväen keskuudessa. Kuitenkin vuoteen 1903 mennessä kahvinjuonti kuului kaikille sekä arkeen että juhlaan.
Entisajan kahvipannut ovat valmistettu kuparista. Pannun sisäpinta on kuitenkin tinattu, koska kupari on myrkyllistä. Vuosien saatossa kahvipannun materiaali on vaihtunut emaloidusta teräksestä ruostumattomaan teräkseen, mutta muoto on pysynyt lähes samana.
Nykyään käytetään harvemmin kahvipannua kahvin keittämiseen, koska on kahvinkeittimet. Niiden pannu on valmistettu lasista.
Lilian S.
Entisajan kahvipannut ovat valmistettu kuparista. Pannun sisäpinta on kuitenkin tinattu, koska kupari on myrkyllistä. Vuosien saatossa kahvipannun materiaali on vaihtunut emaloidusta teräksestä ruostumattomaan teräkseen, mutta muoto on pysynyt lähes samana.
Nykyään käytetään harvemmin kahvipannua kahvin keittämiseen, koska on kahvinkeittimet. Niiden pannu on valmistettu lasista.
Lilian S.
Matkalaukku 1920-luvulta nykypäivään
1920-30 luvulla valmistettu vanerinen hevosmiehen laukku, jonka kahva on valmistettu nahasta. Laukusta on irronnut joitakin vanerinpaloja ja saranoita on täytynyt korjailla nauloilla.
Laukun ensimmäisiä omistajia olivat Kannaksilaiset miehet, jotka käyttivät laukkua viinojen säilyttämiseen. Miesten poiketessa kotimatkallaan Viipurin markkinoilta Ekmanien perheen taloon Kannaksen Kantatien varrelle Muolaaseen kylän pojat viilsivät arkun auki ja varastivat viinat. He saivat oikeudessa sakot varkaudestaan.
Hevosmiehille ei rikkinäinen laukku kuitenkaan kelvannut ja niinpä Ekmanin isäntä pyysi laukun itselleen. Talvisodan alkaessa Neuvostoliittoa vastaan vuonna 1939, Karjalan Kannaksen asukkaat evakuoitiin. Korjattuun laukkuun he pakkasivat voileipiä, voipaketin sekä tulitikkuja. Evakuoinnin seurauksena Ekmanit muuttivat Ypäjälle. Eero Ekman lahjoitti laukun museolle vuonna 2012.
Tämä matkalaukku on valmistettu muovista. Siinä on pyörät sekä kanto- ja vetokahva. Nykyään matkalaukut on suurempia ja vahvempitekoisia. Pyörien ansiosta matkalaukkua on kuitenkin helppo kuljettaa ja vetää perässään. Matkalaukut myös matkaavat pidempiä matkoja, sillä lentoliikenne on mahdollistanut matkailun ympäri maailmaa maasta toiseen.
Lusikasta toiseen
Puulusikka on tehty veistämään. Museossa olevan lusikan kaltaisia lusikoita on käytetty Forssan kehräämöllä 1850-60- luvulla. Lusikoita eri ollut tarpeeksi kaikille, jolloin viimeisimmät eivät saanet lusikkaa ja joutuivat odottamaan että saavat muilta lusikan käyttöönsä.
Nykyään käytetään jonkun suunnittelemia ruostumattomastateräksestä tehtyjä metallilusikoita. Perheissä on usein myös erikseen juhla aterimet sekä arki aterimet.
Nea Lax 14a
Kenkien muutos
Kengät ennen ja nyt
Taniaiset eli virsut ovat sirot ja vähänkäytetyt. Ne on taivuteltu koivun tuohesta.
Virsut kestävät kesällä aktiivista käyttöä muutaman viikon. Talvella niitä käytettiin aamutossuina tai navetta-kenkinä monen villasukan kanssa.
virsuille. Nimitys tulee koivuntuohta tarkoittavasta sanasta ''tano''.
Virsut ovat tavalliset sekä naisten, että miesten käyttöjalkineet. Virsut kuluivat nopeasti rikki, mutta taitava henkilö teki uuden parin jopa tunnissa. Huonona puolena lyhyen käyttöiän lisäksi on tikut, joita virsuista irtoaa helpolla.
Nykyään kengät ovat tehneet suuren muutoksen. Nykyaikaiset kengät ovat paljon kestävämpiä ja erilaista materiaalia. Mutta nykyään kengät maksavat paljon enemmän, eikä niitä tehdä ihan tuosta vain uusia.
Piirsin nuorten suosiman merkin suosituimman kenkämallin, eli: Converse All Star -kengät. Converse on perustettu vuonna 1908 Amerikassa. Converse kengät eivät ole myöskään hyvin kestäviä verrattuna muihin nykyaikaisiin kenkiin. Pitkästä iästään ja sekalaisesta historiastaan huolimatta, Converse on pysynyt ihmisten suosiossa jo lähes vuosisadan ajan.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)